zondag 20 november 2011

Naaldwijkse Winkeliers Federatie verontrust over bouw Bleizo

Westland - Afgelopen woensdag sprak voorzitter van de Naaldwijkse Winkeliers Federatie, Aart den Haan, zijn zorgen uit over de plannen die er liggen voor de bouw van Factory Outlet Bleizo in Zoetermeer. Tijdens een vergadering in winkelcentrum De Tuinen kregen de leden van de federatie uitleg over de mogelijke gevolgen voor omliggende winkelcentra door Marcel Evers van brancheorganisatie voor wonen, mode, schoenen en sport CBW MITEX.

Gebouwd voor leegstand
Evers onderbouwde zijn betoog met de uitkomst van een retail onderzoek dat is gericht op ontwikkelingen tot 2020. Het winkelstraatbeeld verandert in een rap tempo. In het eerste halfjaar van 2011 is er 190.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte opgeleverd, terwijl er 185.000 m2 leeg is komen te staan. Het onderzoek toont duidelijk dat er gebouwd is voor leegstand. Tegelijkertijd zijn de opbrengsten per vierkante meter met 10 procent gedaald. De bestedingen van de consument staan nog jaren hierna onder druk door de economische situatie. Nederland consumindert en houdt de hand op de knip. Ook verandert de samenstelling van de Nederlandse bevolking; deze groeit niet meer overal en in sommige plaatsen is zelfs ‘krimp’ ontstaan. Het aantal 65-plussers neemt toe met 33%, óók onder winkeliers. Tussen nu en 5 jaar wil 35 procent van hen hun winkel verkopen. Evers wees op de internetwinkels die ook omzetten van de winkeliers hebben afgeknabbeld. Het is dus de vraag of de bouw van een Factory Outlet in Zoetermeer wel zo verstandig is. Men vreest voor het voortbestaan van de huidige winkels, die het nu al moeilijk hebben.

Winkels in Westland krijgen het moeilijk
Momenteel zijn er in Nederland drie Factory Outlet Centers: Lelystad, Roermond en Roosendaal. Deze centra trekken klanten uit de steden met het toverwoord ‘Leisure’. Lekker een dagje uit en met tassen vol voordelige kleding, schoenen en modeartikelen de Factory verlaten. Factory Outlets zijn bedoeld om overtollige voorraden van fabrikanten te verkopen, evenals artikelen waar een productiefoutje inzit. ‘Hier berust geen enkele handhaving op,’ aldus Evers. ‘Er wordt zelfs steeds meer op geproduceerd.’ De aanwezigheid van Factory Outlers heeft geen aanzuigende werking voor winkels in de binnensteden zoals men vroeger veronderstelde. Er is zelfs al een negatieve spiraal ingezet, immers vroeger mochten modezaken niet in de periferie gevestigd worden en nu ineens wel. Onderzoek wijst uit dat winkels die gevestigd zijn binnen een half uur rijden van een Factory Outlet, het erg moeilijk krijgen. Dat betekent concreet dat Westland zal lijden onder de bouw van Bleizo.

Protest tegen bouw Bleizo
CBW MITEX heeft de kritiek op de kaart gekregen bij de Provincie. De Kamer van Koophandel en gemeenteraden van Zoetermeer en Lansingerland hebben zich ‘voorlopig positief’ uitgesproken, omdat de bouw van Bleizo werkgelegenheid zal scheppen voor de bouwsector. Allerlei belangenverenigingen sluiten zich echter inmiddels aan bij het protest tegen de bouw van Bleizo. Ook Gerrit Prins, voorzitter van het MKB Westland, sprak over een zorgwekkende ontwikkeling: ‘Er spelen meerdere belangen. Wij volgen de ontwikkeling en hier is aandacht voor.’

Koopstroomonderzoek
Op 23 november komt het resultaat van het koopstroomonderzoek uit. Dit voorspelt vernietigende cijfers waaruit blijkt dat Nederland niet op de bouw van een vierde Factory Outlet zit te wachten. Voorzitter Aart den Haan van de NWF zal zijn leden per e-mail in de gelegenheid stellen te melden of ze voor of tegen de bouw van de Factory Outlet zijn. Ook gaat hij andere middenstandverenigingen hierbij betrekken, omdat de bouw van Bleizo nog geen gelopen race is. (Joke Wageveld) © Tekstbureau Westland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten