dinsdag 15 januari 2013

Het woord van 2013

Ergens midden vorig jaar begon het op te vallen. En toen dat eenmaal het geval was, ging het snel. Ik hoorde het werkelijk overal. Het was al weer een paar jaar geleden dat ik een dergelijke opvallende trend had geconstateerd. Het moet ergens midden in de ‘nulties’ zijn geweest. Dat blijf ik trouwens een raar woord en begrip vinden ‘de nulties’ .  Voor wie het niet weet, hiermee worden de eerste jaren van deze eeuw (2000-2009) bedoeld. Kijk met de fifties, sixties en seventies kan ik wel leven (zal de leeftijd wel zijn) en in het verlengde daarvan is nulties nog niet eens zo gek gevonden, maar toch…

Goed, ergens in het midden van die nulties dus was er opeens het ‘ik heb zoiets van’ virus. Het leek lange tijd onuitroeibaar en je kwam het overal en nergens tegen. Iedereen leek wel ‘ik heb zoiets van’ te hebben. Caissière:  ‘Wilt u zegeltjes?’ Klant: ‘Nah, ik heb zoiets van… doe maar niet’.  Van dat soort conversaties. Het verdween weer net zo plotseling als het was opgedoken en we hebben er de rest van de nulties geen last meer van gehad, op een enkele die-hard na die vond dat hij/zij  ‘ik heb zoiets van’ toch niet zomaar uit het taalgebruik kon verbannen.

Goed, het begon dus ergens midden vorig jaar op te vallen. Een nieuwe trend. Misschien is het u ook opgevallen. De opvolger van ‘zoiets van’. Ineens was alles en overal ‘super’. ‘Super bedankt hoor, dat ging super zeg, we hebben een superweekend gehad, hij rijdt al superlang in die auto rond’. Zomaar een paar van talloze voorbeelden die ik u kan geven. U kent er zelf vast ook nog wel een paar. Overal wordt tegenwoordig het woordje ‘super’ aan vastgeplakt. In mijn tijd – sprak de oudere dame -  was dat wel een stukkie anders. Toen was nog lang niet alles super. Die erenaam was slechts voor weinigen weggelegd. Zo was er benzine super. Kom daar nog eens om bij het tanken tegenwoordig. Je hebt nu 95 en 95 groen en 98. Toen had je ‘gewoon’ super. En verder waren er  stripfiguren met de naam Super. Zoals Bul Super, een sigarenrokende zakenman/misdadiger uit de Tom Poes strip en natuurlijk Superman himself, een superheld geboren op de planeet Krypton. Weer wat later sloten we een figuurtje in het hart met de naam Super Mario. Het ging hier om een loodgieter die je in allerlei computerspelletjes de meest onmogelijke dingen kon laten uitvoeren. Dan behaalde je punten en kwam je in een hoger –moeilijker- level terecht in zo’n spelletje. En natuurlijk hadden we de supermarkt en de buurtsuper. Tegenwoordig in het namentijdperk zegt men niet meer ‘schat ik ga even naar de supermarkt’ en is in dit supertijdperk dat woord juist verdwenen. Anno nu gaan we naar Appie, of de Jumbo.

In ons eigen Westland was het woord ‘super’ trouwens in de tijd dat het nog niet te pas en te onpas werd gebruikt, al wel veelvuldig in gebruik. En dan vooral in het lieflijk tegen ‘de Daik’ gevleide  “United States of dé Maasdijk”.  Daar was (en is) de uitdrukking ‘superdik’ al jaren onderdeel van de dagelijkse spreektaal. Toch weer een teken dat het grapje ‘het is twaalf meter lang en gaat terug in de tijd’, antwoord: ‘de bus naar dé Maasdijk’ niet op waarheid berust. Ze zijn wel degelijk van deze tijd daar bij de Barn. U weet niet (meer) wat de Barn is? Denkt u daar dan gedurende het net nieuw begonnen superjaar 2013 maar eens rustig over na. Want, een superjaar gaat het worden. In uw privéleven en op zakelijk gebied. Zeker weten. En dat is u allen van harte gegund. Ook óm ons heen wordt alles supergeregeld dit jaar. In Naaldwijk worden alle inwoners superblij met een nieuwe moskee en daarnaast als bonus niet één maar zelfs twee gemeentepaleizen. Tenzij natuurlijk een raadsbrede supercoalitie alsnog zand in de motor gooit. (Dan krijg je namelijk een zandmotor, niet echt een superidee dus). Kern ‘s-Gravenzande krijgt eindelijk haar lang beloofde super-de-luxe winkelcentrum. Ook in Kwintsheul wordt komend jaar een aanvang gemaakt met de realisatie van een nieuw centrum met supermarkt. In Monster gaan ze eindelijk eens genieten van dat supermooie kerkgebouw aan de Kampschoërstraat. Kortom 2013 wordt voor ons allen een superjaar. Geniet er van!
© 2013 Tekstbureau Westland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten