donderdag 1 december 2011

Sinterklaas op tournee door ‘De Hei’

Ter Heijde aan Zee - Tradities zijn er om te koesteren. Groot voorbeeld, het sinterklaasfeest. Geliefde typisch Nederlandse traditie voor zowel jong als oud. Leek het enige jaren geleden dat de aloude kindervriend in Nederland op zijn retour was, anno 2011 is hij, behalve in tuincentra waar collega kerstman al sinds begin november regeert, weer helemaal terug.

Rondgang
Dat bleek al eerder deze maand in bijvoorbeeld Monster en Wateringen waar het zwart zag van de mensen toen de bisschop voet aan Westlandse wal zette. Ook afgelopen zaterdag had Sinterklaas weer een druk programma. De sint wandelde ondermeer door het centrum van Naaldwijk en bezocht Ter Heijde aan Zee voor zijn jaarlijkse feestelijke rondgang door het dorp.

Eng
Het was druk in De Hei. Bij hotel Elzenduin vanwaar de optocht vertrok, wapperde vrolijk de Nederlandse vlag in top en schalden de in een modern jasje gestoken aloude sinterklaasliedjes door de luidsprekers. Kinderen met mooie zwartepietenmutsen op hun hoofd kregen voorafgaand aan de rondrit een hand van de sint of gingen uitgebreid met hem op de foto. Sommige kleintjes vonden dat best wel een beetje eng, anderen stapten zonder een spoortje angst op de kindervriend af. Hoewel het zonnetje scheen, zorgde een forse wind van over de duinen dat het best wel frisjes aanvoelde. Maar dat mocht de pret niet drukken. Overal zagen we vrolijke gezichten.

Stoere paarden
Daar begon de optocht. Voorafgegaan door de majorettes van Twirlvereniging de Maranto’s uit het kustdorpje zelf. De allerkleinste twirlsters hadden voor de gelegenheid ook al een mooie pietenmuts opgezet (zie foto). De muzikale invulling werd verzorgd door drumfanfare “Het wapen van Maassluis” uit, goed geraden, Maassluis. De sint liet zich comfortabel rondrijden door het dorp. Hij zat, samen met een minipietje, in een open wagen die werd getrokken door twee stoere zwarte paarden. Een heel leger aan zwarte pieten liep eromheen en stopte elke kinderhand die ze onderweg tegenkwamen vol met iets pepernotenachtigs.

Souvenir

Een auto met twee Duitse toeristen stond stil, midden op de Strandweg. Verbaasde gezichten. ‘Was passiert?’ Even later konden ze erdoor. Voorzichtig gaf de man gas, slalommend verliet hij “Ter Haide am Meer”. Hiermee voorkomend dat een groot deel van de op de Strandweg achtergebleven uitwerpselen van de sinterklaas paarden als souvenir zouden worden meegenomen richting Duitsland. (Cent Wageveld) © 2011 Tekstbureau Westland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten