maandag 25 november 2013

Nationaal Voedingsdebat

In eerdere columns heb ik al eens geschreven over het fenomeen ‘Je bent wat je eet’. Met een vleugje humor probeerde ik toen deze titel wat al te letterlijk te nemen, maar nu wil ik hier nog eens serieus op terugkomen. Onlangs bezocht ik namelijk het Nationaal Voedingsdebat op het ABC terrein in Poeldijk. Een initiatief dat ondersteund wordt door overheden, bedrijfsleden, brancheorganisaties en deskundigen uit de voedingssector. De boodschap over voeding is duidelijk: eet meer groente en fruit en minder rood vlees en ‘snelle suikers’. Wat dat laatste is en wat de positieve effecten zijn, is niet zo gemakkelijk uit te leggen. Een poging daartoe deed Kris Verburg, die momenteel furore maakt met zijn boek ‘De voedselzandloper’. De voedselzandloper is een verbeterde versie van de ‘Schijf van 5’, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Door een aantal verschuivingen in ons voedingspatroon toe te passen, boeken we een enorme gezondheidswinst. De boodschap van Verburg luidt onder andere: eet meer groente en fruit. In Nederland zijn we grootgebracht met het idee dat brood gezond is, en ’s avonds moeten we aardappelen eten met een beetje groenten en een stukje vlees. Wie echter een verschuiving weet aan te brengen in de hoeveelheden van deze overdadige koolhydraatrijke voeding gaat al winst boeken op gewicht en gezondheid. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, want de winst die we boeken door meer groenten en iedere dag twee stukken fruit te eten, is nog veel groter. Persoonlijk ben ik niet geschrokken van deze boodschap, want ik heb al aan den lijve mogen ervaren dat er een forse gezondheidswinst is te boeken door ‘anders’ te gaan eten. Niet minder, maar meer gezonde producten maken nu deel uit van mijn voeding. Zonder een dag honger te hoeven lijden is mijn gewicht met kilo’s gedaald, heb ik meer energie, kan ik veel lekkerder bewegen, mijn ‘oude’ kledingmaat weer dragen en zonder een oprisping van maagzuur te krijgen mijn veters weer knopen. Dat de andere manier van eten ook op mijn bloedwaarden een positief effect heeft, was na een half jaar overduidelijk waar te nemen. Waar ik wel van schrok, zijn de volgende cijfers: 1 miljoen Nederlanders heeft Diabetes type 2. Hiervan is 91% te genezen door bovenstaande boodschap uit te voeren: reduceer de snelle suikers en eet meer groente en fruit. Een schokkende mededeling als u beseft dat er kan worden voorkomen dat men medicijnen slikt door simpelweg de voeding aan te passen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat deze 91% geen akelige slopende ziekte onder de leden hoeft te hebben. Nog een paar schokkende cijfers: de kans op hart- en vaatziekten neemt met 30% af, als we veel groente eten. En de kans op maculaire degeneratie (veroorzaker van blindheid) vermindert met 50% als u elke dag broccoli of salade eet. Nog slechts 45% van onze voeding bestaat uit basisvoeding die niet bewerkt is. Waar ik ook van schrok, was het filmpje dat werd getoond van Wubbo Ockels die tijdens de CEO Convention in Bilderberg een emotionele toespraak gaf. Deze CEO Convention wordt bijgewoond door leiders van ‘vooraanstaande’ voedselorganisaties. Wubbo Ockels was zeer duidelijk in zijn boodschap: de wereld verkankert, de mens verkankert daardoor ook. Ockels, die een harde strijd tegen deze ziekte voert, schroomde niet de voedselproducenten die voeding bewerken tot ongezonde vormen, als medeschuldigen aan te wijzen. Dit getuigt van lef. Waar ik ook van schrok is dat diezelfde voedselproducenten niet aanwezig waren bij het Voedingsdebat. Dit scheen tijdens de Convention wel toegezegd te zijn. Mijn conclusie is, dat het uiteindelijk weer om geld draait en uw en mijn gezondheid niet de hoogste prioriteit van de grote farmaceutische en voedselindustrieĆ«n zijn. Ook al beweren ze zelf anders door allerlei bewerkte ‘gezondheidsproducten’ in de markt te brengen, waarvan nu uit nader wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze helemaal niet zo gezond zijn en soms een regelrechte aanslag op uw gezondheid plegen. De afwezigheid van deze organisaties tijdens het Nationaal Voedingsdebat getuigt in mijn ogen van lafheid. Grote bewondering heb ik voor al die mensen en organisaties die dit aan de kaak stellen. Dr. Kris Verburg die zijn voedingstheorie baseert op de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken, de Westlandse organisaties die wel aanwezig waren, de gemeente en politici die zich sterk maken voor veranderingen, geledingen uit de gezondheidszorg die niet uit zijn op meer werk in de hulpverlening, maar op een verbetering in onze gezondheid. Het is moeilijk om die verandering door te voeren als mensen vast blijven houden aan hun vastgeroeste patronen, als voedselproducenten de verkeerde producten in de winkels blijven uitzetten, als politici zich laten informeren door de farmaceutische industrie en als de consument niet de stap neemt om die producten in te ruilen voor gezonde voeding. Wellicht moet dat signaal dan eens duidelijk door de consument, dus u en ik, afgegeven worden. Als de geldstromen dan bepalen wat we eten, dan moeten de consumenten maar eens een stevige invloed op die geldstromen uitoefenen. Dat is kennelijk de enige weg om de ‘foute’ voedselproducenten een halt toe te roepen. Maar om te beginnen is voorlichting aan u en uw kinderen geweldig belangrijk. Lees dat boek, praat met uw huisarts, ga naar de diĆ«tiste als u uw gezondheid niet vertrouwt en het vermoeden heeft dat uw voedingspatroon daaraan ten grondslag ligt. Ik raak hier maar een paar kleine aspecten aan van het debat, maar ook ik wil me er sterk voor maken dat we een ommekeer teweeg gaan brengen in ons consumptiepatroon. Natuurlijk moet u als de wiedeweerga naar een arts als u meent signalen van kanker, hart- en vaatziekte of Diabetes te krijgen van uw lichaam. Maar de kans op deze ziekten daalt drastisch als u uw voedingspatroon aanpast, zo bleek uit het debat. De producten die we zouden moeten eten hebben we hier in het Westland volop beschikbaar. Tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines, courgettes, bloemkolen, bonen, noem maar op. In allerlei varianten. Hier wordt het gekweekt. Hier zit de deskundigheid. Hier kunnen we starten met het aanzwengelen van het verbeteren van de gezondheid van onze kinderen, onszelf en onze landgenoten. Ik ben van mening dat het Nationaal Voedingsdebat daartoe een uitstekend initiatief is. Als ik een prijs mocht uitreiken, dan zouden de organisatoren van dit debat ‘m van mij krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten