donderdag 23 juni 2011

Kromme Jongens, We benne samen één

Weergoden verpestten deels het Westlands reünie feessie op Juliana Sportpark
Westland - Eindelijk. Veertien jaar na hun afscheidsconcert “Het laatste teeltbal” van november 1997 in het Poelikse De Leuningjes waren ze daar weer. Onze ‘aige’ Westlandse band De Kromme Jongens. Twee avonden en een hele middag stond bijna alles op het Juliana Sportpark te ’s-Gravenzande in het teken van de reünie van Peter Kruithof, Rob van der Meij, Gert Kögeler en Rob van den Berg, Westlands populairste band aller tijden. Het liep, met dank aan de weergoden, echter allemaal anders dan gewenst. Was het op de vrijdagavond nog goed uit te houden met de weersomstandigheden, op zaterdagavond waren die zodanig dat hoofdact De Kromme Jongens na amper twee nummers de show op last van de autoriteiten moest stopzetten.

Hele gezinnen waren afgelopen weekend present op het tot festival terrein omgebouwde Juliana Sportpark. Ouders met in het achterhoofd het idee daar op “Westlands Wembley” een heel klein beetje hun wilde jaren her te beleven. Voor hun kinderen was het optreden een prima manier om in aanraking te komen met een stuk oer-Westlands cultuurgoed. De Kromme Jongens, horen toch bij je Westlandse opvoeding en niet zo’n klein beetje ook. Verdeeld over twee avonden waren naar schatting een kleine negenduizend Westlanders aanwezig bij het spektakel. Wie bedenkt dat dit 9 procent van de Westlandse bevolking is, zal beamen dat De Kromme Jongens daar trots op mogen zijn.

Dialect
Op vrijdagavond begon de show met een optreden van de Maasdijkse playbackers The Blues Brothers. Heel spectaculair zittend in een mega groot tomatenkissie dat aan een hoogwerker hing, werden ze op het terrein neergelaten. Daarna lieten de Achterhoekse boer’n rockers van Normaal met good-old Bennie Jolink zien en horen dat zij het rocken bij lange na nog niet waren verleerd. Ook op de zaterdagavond, toen er letterlijk nog geen wolkje aan de lucht was, waren de supportacts voorzien van een vet dialect met de Drentse rockband Mooi Wark en de Friese zanger Syb van der Ploeg (ex de Kast) die natuurlijk ook zijn allergrootste hit uit zijn Kasttijd bracht waarover een grappende bezoeker opmerkte ‘hij zingt weer over zijn nieuwe heup “Neie dei”.’

Bordeel
Weer terug naar de vrijdagavond. Daar waren ze dan. De barre manne, ondersteund door de vocalistes Anne van Buuren en Astrid Jasperse. ‘We hebben een hoop te beprate’, begon zanger/gitarist Peter Kruithof het optreden, ‘d’r gaan wat geruchten...’ waarna de band het openingsnummer inzette “Bordeel an de Dijk”. Wat volgde was een enthousiast ontvangen mix van gouwe ouwe en nagelnieuwe nummers. De link met de succesvolle musical over De Kromme Jongens werd gelegd door een gastoptreden van drie zangeressen uit die musical tijdens het lied “Het leed der tuinders”. Het goot op de vrijdagavond van de regen tijdens dat nummer. ‘De hemel huilt mee,’ vond een bezoekster. Een ander bekeek het van de positieve en praktische kant ‘als het regent is je biertje niet snel leeg’. Maar de vrijdagavondbezoekers hadden niets te klagen gezien de enorme onweersbui die zaterdagavond over de bezoekers werd uitgegoten.

We benne samen één
Terug naar het vrijdagoptreden dat dus wel geheel en al werd afgerond. Aan het Kromme Jongens Reüniefestival was een goed doel gekoppeld. De stichting ALS. ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose, in gewone mensentaal een progressieve zenuw- spierziekte. Een aandoening die leidt tot onvoldoende of niet functioneren van spieren. Mensen die getroffen worden door ALS gaan in snel tempo achteruit met nog maar een korte levensverwachting. Er is nog geen medicijn tegen ALS. Onderzoek rond deze ernstige ziekte kost veel geld. Het filmpje waar de Kromme Jongens aandacht voor vroegen tijdens hun show en waarin ALS patiënten te zien waren, was indrukwekkend. Namens de band brak zanger Peter Kruithof een lans voor dit doel. “Westlanders steken graag de handen uit de mouwen, geven gul als dat hen gevraagd wordt. Doe dat ook bij dit doel dan trappen we samen ALS de wereld uit. Wij Westlanders, want We Benne samen één.’ Waarna de band de gelijknamige titelsong van de eerder dit jaar gelanceerde nieuwe CD inzette. Een prima CD overigens, nog steeds verkrijgbaar en voorzien van een heerlijk kijk- en leesboek, geschreven door Marjoke van der Wilk, met tal van wetenswaardigheden over heden en verleden van de groep.

Woudtse fanfare
Een paar andere hoogtepunten van het wel volledige vrijdagoptreden waren (uiteraard) het massaal meegezongen “Vuile Klauwe”, Oewouw Kassenbouw met een gastoptreden van kassenbouwer Cees van der Kruijk en het ontroerende “Slaap zacht ouwe tuinder”. Bij “Westlands carnaval” trokken slierten polonaise lopende toeschouwers langs het podium en braakten confettikanonnen hun snippers in de lucht. Bijzonder was verder de Caribisch getinte uitvoering van “Bloemkool” met een glansrol voor de “Woudtse fanfare” – ‘kosten nog moeite voor u bespaard om er een fantastische avond van te maken’, aldus Kruithof – Dance Experience en een achttal trommelaars. Ook de toegift “Hete nacht in een kouwe koelcel” kende een bijzondere uitvoering. Rond de klok van twaalf uur werd het optreden spectaculair afgesloten met het succesnummer “Westlands Nieuwjaar”. Al werd het nummer minder zuiver gezongen dan we van de band gewend waren. Geen toeschouwer die daar om maalde. Vooral niet omdat een enorm vuurwerk er naadloos op aansloot. Even leek het wel alsof het echt nieuwjaarsnacht was.

Bankie
Was het op de grandioze vrijdagavond dus een beetje nat, zaterdag gingen halverwege de avond de hemelsluizen zodanig open, in combinatie met stevige onweersflitsen, dat men gedwongen was de rest van het optreden te skippen. De autoriteiten stelden in overleg met de organisatie en de Kromme Jongens de veiligheid van het publiek voorop. Gelukkig ontstonden er geen onverkwikkelijke toestanden nadat het concert definitief was afgelast. Het publiek droop na de definitieve afgelasting snel af. Uiteraard was de teleurstelling bij zowel band, organisatie als publiek groot. ‘Mag ik vloeken op tv,’ was de eerste reactie van toetsenist Rob van den Berg op TV West. ‘Nou dat doe ik maar niet, maar het is kwalitatief uitermate teleurstellend,’ zo vervolgde hij. De Kromme Jongen gaf eerlijk toe dat hij er wel om kon janken. Op de vraag wat hij nu ging doen, antwoordde de muzikant: ‘effe opruimen en dan ga ik denk maar naar huis. Ja, dat ga ik doen, op het bankie zitten en dan maar hopen dat niemand me belt.’

Revanche
Al snel zaterdagavond lieten de Kromme Jongens weten het er niet bij te laten zitten. Om half elf twitterde de band strijdvaardig: ‘Mensen, helemaal waardeloos. We kunnen er echt niks an doen, maar er komt een revanche!’ Waarna men de zo teleurstellende tweede avond besloot met: ‘Welterusten allemaal. Wij gaan hier effe uithuilen en opruimen.’ Burgemeester Van der Tak gaf toe dat het afgelasten van het concert een moeilijke, pijnlijke beslissing was geweest. ‘Verantwoordelijkheid doet soms pijn. Maar, veiligheid voor mensen gaat boven alles.’ De burgemeester beloofde verder dat er samen met de organisatie zeker gekeken zal worden naar de mogelijkheden om het afgebroken concert op een waardige manier af te sluiten.

Where were you
Om toch nog een beetje positief te eindigen: Wie kent nog de super discohit “Where were you when the lights went out in New York City” van The Trammps. Geschreven in de nacht dat een enorme stroomstoring midden jaren zeventig New York in een chaos stortte. Onze stelling is dat een dergelijk verzopen optreden als dat van zaterdagavond in ’s-Gravenzande de heren Kromme Jongens toch voldoende inspiratie moet opleveren voor een ronkende, stampende nieuwe regionale tophit. Niet dan? De Kromme Jongens, wordt (gelukkig voor de vele duizenden liefhebbers) vervolgd. Want, het benne en blijve barre manne. ©2011 Tekstbureau Westland (Cent Wageveld)
Foto’s: MFH-Design

Geen opmerkingen:

Een reactie posten